Trots att den totala prognosen är oförändrad jämfört med föregående år, har fördelningen inom perioden justerats. Den största ökningen väntas nu ske i slutet av decenniet, vilket förklaras av att mer detaljerad statistik används i årets prognos.

En oroande trend är att andelen personer över 80 år som faktiskt har en plats på ett särskilt boende minskade under 2023 jämfört med året innan. Vårdföretagarna menar dock att detta inte speglar ett minskat behov, utan snarare att färre äldre får sina behov tillgodosedda.

Skillnader mellan kommuner

Rapporten pekar också på stora skillnader mellan kommunerna. Det gäller både andelen äldre som redan har en plats på särskilda boenden och hur behovet förväntas utvecklas fram till 2032.

– Att vi har tillräckligt många äldreboenden under kommande år är viktigt för att kunna säkerställa en god äldreomsorg. Med prognosen vill vi uppmärksamma hur behoven utvecklas eftersom det krävs planering och god framförhållning för att skapa tillgänglighet till äldreboenden, säger Anna Bergendal, näringspolitisk expert inom äldreomsorg.

Björn Arnek, branschekonom, understryker också vikten av att granska skillnaderna mellan kommunerna:

– De stora skillnader i andelen äldre som har plats på ett särskilt boende vi ser mellan landets kommuner kan enligt vår uppfattning inte förklaras av skillnader i behov. Särskilt som vi ser att skillnaderna inte kompenseras av andra äldreomsorgsåtgärder.

Prognosen fungerar som en viktig påminnelse för kommuner och beslutsfattare om att planera för en åldrande befolkning och säkerställa att alla äldre får den omsorg de behöver.

Se även: En framtid med minskad befolkning och ökad ålder - hur hanterar vi det?


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.