Starka resultat i läsning

Majoriteten av Sveriges vuxna befolkning, 63 procent, har goda eller mycket goda läsfärdigheter, vilket är betydligt högre än OECD-genomsnittet på 43 procent.  

– "Majoriteten av den svenska vuxna befolkningen har goda eller mycket goda läsfärdigheter," säger Lotta Larsson, utredare på SCB.

Skillnader i räknefärdigheter

Svenska vuxna har även relativt höga räknefärdigheter, men undersökningen visar skillnader mellan könen.  

– "Av männen har 67 procent goda eller mycket goda räknefärdigheter, jämfört med 57 procent av kvinnorna," tillägger Lotta Larsson.

Utmaningar kvarstår

Trots Sveriges framstående placering finns det stora utmaningar. Enligt undersökningen har cirka 780 000 personer otillräckliga läsfärdigheter.

– "För personer med bristande färdigheter finns det risk för sämre etablering på arbetsmarknaden och att delta fullt ut i samhället," säger Jessica Baldgrim, också utredare på SCB.

Två grupper är särskilt utsatta: de med kort utbildning och utrikes födda. En tredjedel av de utrikes födda saknar tillräckliga läsfärdigheter i svenska, och bland yngre (16–24 år) har andelen med otillräckliga läsfärdigheter ökat från 9 till 15 procent sedan 2012.

Positiva trender

Det finns dock ljuspunkter. Räknefärdigheter har förbättrats för både inrikes och utrikes födda sedan 2012, och läsfärdigheterna har ökat bland inrikes födda.

Ekonomiska konsekvenser

Färdigheterna påverkar även ekonomin. De som saknar tillräckliga färdigheter har i genomsnitt lägre månadslöner än personer med goda färdigheter.

Problemlösningsförmågan är också kopplat till företagande och entreprenörskap som ofta handlar om att uppfinna nya saker och lösa problem åt kunder.

Se även: Svenskar det mest kreativa och framgångsrika folket i världen


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.