Elon Musk har sett sin förmögenhet växa kraftigt och överstiger nu 3 200 miljarder kronor och just nu ser inget ut att stoppa honom.

På andra plats finner vi Jensen Huang, vd för Nvidia, som har lett företaget i fyra decennier. Under hans ledarskap har Nvidia vuxit till en av världens mest värdefulla teknikjättar med ett börsvärde på över 3 biljoner dollar, mycket tack vare AI-boomen.

Satya Nadella, vd och styrelseordförande för Microsoft, rankas som nummer tre. Under sitt tio år långa ledarskap har han förvandlat Microsoft till ett av världens ledande programvaruföretag genom en rad framgångsrika strategiska omställningar.

Fjärde platsen går till den legendariske investeraren Warren Buffett, även känd som “Oraklet från Omaha.” Vid 94 års ålder fortsätter han att vara en central figur på Wall Street.

Apples vd Tim Cook tar femte platsen, följt av Metas grundare och vd Mark Zuckerberg på sjätte plats. På sjunde plats återfinns Sam Altman, vd för OpenAI, medan Sundar Pichai, som leder Alphabets verksamhet, tar åttonde plats.

Tidigare Amazon-vd:n Jeff Bezos, som även driver företag som rymdverksamheten Blue Origin och äger Washington Post, rankas som nummer nio. Slutligen avslutar Mukesh Ambani, vd för Indiens Reliance Industries, topp tio.

Så rankas världens mäktigaste

Så hur räknar Forbes? Är det vd:n som styr ett företag med intäkter på 200 miljarder kronor som är mäktigast? Eller är det AI-innovatören som lämnar samma bolag för att grunda en snabbfotad startup som omdefinierar branschen? Kanske är det riskkapitalisten som investerar i den startupen, eller kortsäljaren som tvingar bort vd:n från det åldrande teknikföretaget? Svaret varierar, för makt är dynamisk, komplex och ständigt föränderlig.

Det är utgångspunkten för den amerikanska affärstidskriften Fortune i deras senaste ranking av världens mäktigaste personer. För att fånga den svårdefinierade essensen av inflytande och ledarskap har redaktionen utvecklat ett system för att bedöma kandidater baserat på flera kriterier:

  • Företagets storlek: Baserat på intäkter, vinsttillväxt och marknadsvärde, både på kort och medellång sikt.
  • Företagets hälsa: Mäter likviditet, operativ effektivitet och solvens under de senaste 12 månaderna.
  • Innovation: Har personen uppnått något unikt som inspirerat konkurrenter att följa efter?
  • Inflytande: Hur mycket påverkar deras ord och handlingar andras beteende?
  • Karriärens bana: Var befinner sig personen i sin karriärutveckling?
  • Impact: Använder personen sin makt för att göra världen till en bättre plats?

Listan innehåller ledare från 40 olika branscher, från unga innovatörer i 30-årsåldern till veteraner i 90-årsåldern.

Här är hela Forbes lista

Missa inte: Trump låter Musk städa upp bland slöseriet med nytt departement


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.