Många tror att de ska få skatteåterbäring eftersom rotavdragen redovisas på deklarationsblanketten. Så är ju inte fallet, då man redan fått en halverad faktura från hantverkaren. För att få full skattereduktion (50 000) krävs lika mycket i slutlig skatt, vilket kräver en månadslön på 28 000 för att uppnå detta. Räcker den skatt man betalt in inte till hela avdraget, blir det kvarskatt. Står avdraget i deklarationen på en person i hushållet finns möjlighet att fördela om det under förutsättning att annan hushållsmedlem är delägare i fastigheten. Det räcker med en andel av några procent för att ge fullt avdrag. Omfördelning görs under ”Övriga upplysningar” i deklarationen.
Nytt om HUS-arbete
Inom området städarbete gäller nu att man inte får skattereduktion för flyttkostnader och inte heller för flyttning av möbler och andra tillhörigheter i samband med flyttning.
Matlagning som utförs i eller nära anslutning till bostaden ger rätt till skattereduktion. Detta gäller också grillning i trädgården. Däremot är inte restaurang och cateringtjänster godkända.
Läxhjälp och annat skolarbete är numera OK under förutsättning det sker i barnets bostad och att den som har underhållskyldighet betalar för tjänsten.
Barnpassning är OK, men inte barnkalas.
ROT-arbete i bostadsrätt medges för arbete på insidan av fönster och ytterdörrar. Den gäller inte balkong.
Närståendebegrepp. Man får inte skattereduktion när en person, som ansöker om eller begär skattereduktion, själv har utfört arbetet eller om en närstående till sökande har utfört arbetet. I detta begrepp innefattas sambor.
Kvarskatt kan det också bli om du har startat ett investeringskonto, då 1,65 % av värdet på innehavet tas upp som schablonintäkt i deklarationen. En ny fondskatt har också införts som också schablonbeskattas. Den nya skatten gäller de flesta fonder som säljs i Sverige. Det är ingen hög skatt, men det förhållandet att det kommer flera nya schablonskatter på deklaration gör att många inte vet varifrån summorna kommer. Fondskatten kan också drabba barn, de behöver inte deklarera men måste betala skatt om den överstiger 100 kronor.
I år kommer Skatteverket att fingranska till exempel bostadsförsäljningar. Det är komplicerade regler och många gör fel. Problemet ligger i att man måste dela isär sådant som är ny, till eller ombyggnad och sådant som är normalt underhåll, där det finns en begränsning i tiden. Ett förslag att schablonbeskatta denna del finns också, men det förslaget gäller inte förrän tidigast nästa år.
Det är inte konstigt att det finns ett femtiotal böcker om ROT och RUT, där gränserna för vad som kan göras och inte göras ibland är hårfin.
Till en annan sak så har regeringen dragit ut på förslaget att alla företag ska lämna kontrolluppgifter på anställdas löner varje månad, det tycker jag är synd. De flesta som debatterat om detta har haft en totalt missuppfattad tanke om detta förfarande. Att vara företagare innebär ett risktagande, att kunna lämna en kontrolluppgift varje månad tar några extra sekunder, därefter vet företagaren att inte överraskning kommer senare. Det är vad de flesta vill känna, lika med trygghet. Det system som är idag att sända ut kontrolluppgift ett år efter intjänad lön är förlegat och skapar osäkerhet. Varje företagare med ansvarskänsla skulle sedan gärna se att skatteregistret och Fora/Collectum register kunde samordnas. Tänk vilka tidsbesparingar som skulle kunna göras och vilken trygghet det skulle ge.
Källa: Lage Wikstrand, Ekonomi-info