Den årliga rapporten World Talent Ranking 2024, som utfärdas av IMD World Competitiveness Center (WCC), ger insikt i hur väl länder lyckas attrahera, utveckla och behålla en högkvalificerad arbetskraft. Rapporten mäter länders långsiktiga förmåga att skapa värde genom att analysera deras investeringar i utbildning och attraktivitet för talanger.

Rapporten påpekar särskilt att införandet av artificiell intelligens (AI) kan komma att utmana höginkomstländer, inklusive Sverige, i deras strävan att locka till sig internationell arbetskraft.

En förändrad talangmarknad i AI:eran

Arturo Bris, direktör för WCC, förklarar att istället för att fokusera på AI:s kapacitet att utföra uppgifter lika bra som människor, borde vi satsa på utbildning inom AI och Web3-teknologier. En sådan omställning är avgörande för att länder ska kunna behålla sin konkurrenskraft i den globala talangjakten.

Bris lyfter fram att även om det är oklart om AI i sig kommer att göra länder mer attraktiva för talanger, visar data att AI kan påverka konkurrensen på arbetsmarknaden negativt om bara vissa har tillgång till tekniken.

I länder som Japan, Singapore, Storbritannien och Kanada rapporteras att AI i allt högre grad ersätter mänsklig arbetskraft.

Sverige i en global talangranking

I den senaste rankingen har Schweiz placerat sig först, följt av Singapore och Luxemburg. Schweiz utmärker sig särskilt inom investeringar i utbildning och dess attraktionskraft för internationella talanger, medan Singapore imponerar med sin beredskap och utbildade arbetskraft. Luxemburg bygger sin konkurrenskraft genom starka investeringar i utvecklingen av inhemska talanger.

Sverige hamnar på en fjärde plats.

Skatter och levnadsstandard kan också antas spela roll vid val av land vilket rapporten inte belyser.

Schweiz i en klass för sig

Schweiz har ett skattesystem som är extra attraktivt för par där båda är högutbildade och satsar på karriären då hushåll beskattas tillsammans. Två personer som bor ihop där båda tjänar bra, skattar alltså betydligt mindre än exempelvis i Sverige.

John Knutsson skrev en artikel (2018) som djupare går in på varför Schweiz har sprungit ifrån Sverige. 1980 hade Sverige och Schweiz samma BNP per capita. 2023 hade Sverige 55 438 USD i BNP/capita, medan Schweiz låg på 98 757 USD, alltså nästan det dubbla. Endast 45 år skiljer de båda mätningarna.

Sverige har trots detta haft en stark position de senaste åren i den globala talangrankingen, men rapporten understryker att det ökande inflytandet från AI kräver en fortsatt proaktiv strategi för att bibehålla sin konkurrenskraft och attraktionskraft på arbetsmarknaden.

Topp 10-listan

Tio mest konkurrenskraftiga länderna enligt IMD för att fånga talanger:

  1. Schweiz
  2. Singapore
  3. Luxemburg
  4. Sverige
  5. Danmark
  6. Island
  7. Norge
  8. Nederländerna
  9. Hongkong
  10. Österrike

Läs även: Topp tio mest innovativa länderna i världen


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-09-25 18:43
väldigt intressant artikel, Tack
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.