Del 4 av 6

På allmän begäran publicerar vi två ytterligare kapitel i vår ”bli rik-serie” hämtade ur boken ”Bli rik långsamt!” (läs de tre tidigare avsnitten här, här och här). Denna artikel handlar om ett viktigt praktiskt vardagsverktyg för att försäkra sig om att de små dagliga besparingar du gör med 8-regeln verkligen också hamnar på sparkontot, och investeras: mikrosparande.

Du har lärt dig att minska onödiga utgifter med 8-regeln. Vad gör du då? För att undvika att de insparade medlen spenderas på något annat bör de omedelbart sättas undan. Detta gäller varje enskild inbesparing, utan undantag, och hur liten den än är. Denna rutin bör man följa slaviskt de första tre månaderna av ett nystartat ”bli rik-program”. Vi kallar det mikroöverföringar eller mikrosparande.

Säg att du lyckades undvika frestelsen att köpa den där blusen på nätet för 150 kronor, du vet den där som ändå med stor sannolikhet bara skulle hänga oanvänd i garderoben bland dina övriga 40 blusar. Ta då fram din mobil och gör omedelbart en överföring på det exakta beloppet, 150 kronor, till ett sparkonto. Det gör du snabbt och enkelt med din bankapp. Du har då fortfarande precis lika mycket pengar på ditt dagliga utgiftskonto som om du hade köpt blusen, men 150 kronor mer på ditt sparkonto. Om du inte har ett ”sparkonto” så öppna ett (eller flera).

Gör sådana små överföringar varenda gång du lyckas avstå från en onödig utgift, oavsett om det är 25 kronor för en tidning eller 2 000 kronor för fönsterputsning. Lasterna (spel, tobak, godis, alkohol m m) är viktiga att både undvika och överföra eftersom de oftast är relativt små men många och därmed adderar till rätt stora belopp. Det är också viktigt att få bort dessa pengar från ditt dagliga konto så att du inte frestas att spendera dem på annat.

När du har gjort sådana mikroöverföringar i en hel månad ska du stanna upp och titta på det belopp du har lyckats få ihop på sparkontot. Men stor sannolikhet är det mer pengar än du kunde tro. Du har ju egentligen inte avstått från något som märks! Med stor sannolikhet är det minst ett par tusen kronor. Investera sedan dessa sparade pengar i någon värdepappersfond.

Upprepa detta beteende i tre månader

Fuska inte. Undvik onödiga utgifter med hjälp av 8-regeln, för omedelbart över dessa besparingar till ett särskilt bankkonto varenda gång, och investera sparmedlen i slutet av varje månad. Efter tre månader har du ett hum om hur mycket du i genomsnitt utan större ansträngningar lyckas spara varje månad och du kan sluta med mikroöverföringarna för att istället sätta en automatisk överföring på samma månatliga belopp direkt från ditt lönekonto till vald värdepappersfond.

Du har beträtt din långsiktiga väg till ekonomisk framgång! Nu gäller det att se till att du behåller din mentala kontroll över din ekonomi, att du inte frestas att spendera dina sparmedel för snabbt, att du även tänker på intäktssidan och att du investerar dina sparade pengar på bästa sätt på lång sikt. Nyckeln till framgång är att automatisera ditt sparande!

Du kan förstås mikrospara direkt till någon aktiefond varje gång du undviker ett onödigt köp eller får en extra inkomst, utan att behöva ta omvägen via ett bankkonto. Vi rekommenderar ändå att du de första tre månaderna gör mikroöverföringar till ett bankkonto, och sedan till ett aktiesparande. På så vis blir det lättare att se det månatliga beloppet och sätta en automatisk månatlig överföring. När du har öppnat dina aktiefonder kan du utöver ditt automatiska månadssparande fortsätta mikrosparandet om du känner att du varit extra duktig och avstått från ett onödigt inköp och omedelbart vill spara just detta belopp. De flesta bankappar tillåter överföringar från vanliga bankkonton till aktiefonder för hur små belopp som helst, t ex tio kronor.

Det finns även särskilda appar för mikrosparande som du kan hitta på nätet. Nackdelen med dem är att de ofta är knutna till en speciell bank, aktiefond eller kreditkort. Men de är ändå mycket bra, pedagogiska och inspirerande. Några som är värda att nämna är:

  • Nowo: en app som hjälper dig att göra automatiskt dagssparande, engångssparande och extra sparande varje gång du köper något med ditt kort.
  • Dreams: en app som hjälper dig att sätta sparmål och gör det lätt att därefter spara och investera för att nå detta mål.
  • Tink är en app som vill vara ”din finansiella coach” för sparande, investeringar och lån.
  • Gimi: egentligen ingen renodlad sparapp men en pedagogisk app som hjälper barn att hantera pengar.

Femte och sista delen i bli rik-serien: Lär dig konsten att pruta för att minska utgifterna


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2020-10-03 20:51
Många bra tips! Tack!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.