– Det här är oroande eftersom vi ser ett mer professionaliserat och industrialiserat förhållningssätt till mutor. Skadeverkningarna riskerar då att bli ännu allvarligare eftersom en enskild muttagare kan användas många gånger, säger Natali Engstam Phalén, specialist på Polisens Nationella antikorruptionsgrupp.
Kopplingar till organiserad brottslighet
Rapporten lyfter även fram hur fenomenet knyts till organiserad brottslighet. Dessa nätverk använder korruption som ett verktyg för att infiltrera samhällsstrukturer och säkra inflytande hos beslutsfattare.
– Vi ser på olika sätt att det här fenomenet ökar, och att den organiserade brottsligheten har fått fäste även här. För att den kriminella ekonomin ska fungera krävs penningtvätt, men också korruption, alltså att man skaffar sig inflytande hos beslutsfattare som öppnar dörren till fler förmåner. Genom dessa två kugghjul möjliggörs både användning av brottsvinster och att den kriminella verksamheten kan fortgå, säger Engstam Phalén.
Mutor – ett hot mot demokratin
Rapporten understryker också att kriminella nätverk över tid har infiltrerat centrala samhällsfunktioner, särskilt inom den offentliga sektorn.
– Mutor är ett effektivt och relativt billigt verktyg för att infiltrera vårt demokratiska samhälle och komma åt nyckelfunktioner. Däremot är jag bekymrad över att de anmälningar vi får in inte återspeglar hur stort vi tror att problemet är, säger Engstam Phalén.
– Vi behöver en större och bredare förståelse för korruptionsproblematiken i Sverige, avslutar hon.