Självledarskapet bygger på tillit.

Att ha självgående personal är väl något som de flesta chefer drömmer om, men inte alla. Många medarbetare går till sitt arbete och finner sin överordnade som är där och petar i allt. Ett ledarskap som bygger på rädslor leder till passivt agerande hos personalen och ökar sällan motivationen att prestera. Medarbetare kan bli väldigt tveksamma till sin egen förmåga att utföra sitt arbete korrekt. Därför bygger självledarskapet på tillit.

Att skapa förtroende kan göras på två sätt

Relationsbaserat förtroende

Relationsbaserat förtroende handlar om att mötas fysiskt. Första dagen på arbetet möts man av en kollega och tar en kopp kaffe ihop och pratar lite för att lära känna varandra.

Aktionsbaserat förtroende

Aktionsbaserat förtroende bygger på vad man levererar.

Missa inte: Klarar företaget konkurrensen? Så fångar de bästa talangerna

I distansmöten skapas förtroende genom aktioner

I distansmöten skapas förtroende genom aktioner, dvs det du levererar, hur du levererar och följer upp. I distansledarskapet är det viktigt att följa upp och återkoppla. Att berömma medarbetare skapar förtroende.

Motivationen kommer när medarbetare känner chefens tillit. Att bara omnämna en persons skicklighet skapar otroligt mycket mer motiverade medarbetare. Att visa uppskattning har många gånger i undersökningar visat sig ha större betydelse än att få löneökning.

Virtuella möten tillåts i de flexibla företagen

En undersökning gjord av handelshögskolan visade att de tillfrågade cheferna satt i möten 63% av sin tid.

De företag som infört självledarskap och håller distansmöten med videolänk har insett tids-och kostnadsvinster. Det räcker med ett fysiskt möte per månad. Resten kan utföras på distans. Då finns allt uppdaterat på mejl och i inspelningarna.

Mer av Kristina: Tidsbristen en av de stora utmaningarna i företagarens vardag

Nya krav på ledare som håller distansmöten

Det här ställer krav på dig som ledare att du ska ha en aktionsbaserad tillit både till dig själv som chef och till andra.

Här är några tips:

1. Våga släppa taget och lita på dina medarbetare.

2. Var tydlig.

3. Kommunicera bra.

4. Var tekniskt flytande.

5. Ge verktyg till medarbetarna så att de kan ha bra koll över sina ansvarsområden. Idag finns det verkligen ett stort antal digitala system där både du och medarbetare kan följa projektet, vem som gör vad och var i tiden projektet ligger.

6. Ge medarbetare möjligheten att själva kunna boka upp sig på kompetensutveckling de behöver inom ramen för den budget du fastställt.

7. När du inför distansmöten istället för fysiska – var noga med att sätta ett regelverk. Till exempel att alla svarar på mejl, håller leveranstider och deltar i möten. Eftersom distansmöten är aktionsbaserat skapas en annan typ av förtroende dvs att personerna levererar och de ska räkna med att du som chef följer upp.

8. Ta kontakt med medarbetarna varje dag, fråga hur de mår och om de behöver diskutera något. Följ upp – ställ gärna frågan; vad fattas?

9. Ha ett fysiskt möte per månad, där alla samlas. Har du distansmedarbetare i teamet kan de gå in virtuellt och medverka i konferensrummet.

10. Ge feedback!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2019-05-09 15:10
Trevlig och bra artikel. När allt "stämmer" i chef/anställd relation så känns detta som den optimala lösningen i deras arbetsrelation och med de arbetsuppgifter som den anställda också ska utföra. Kräver som sagt en hel del av både chef som anställd där det känns som att det första steget är att chefen är öppen för att kunna använda dessa tekniker och nästa steg är att lära känna sina anställda och se vem och vilka som detta också kan appliceras då man fungerar på olika sätt. Vissa arbetar bättre när chefen är mer "hands on" medan andra behöver helt ha fria tyglar. Men oavsett så ska chefen SE och berömma sina anställda för att hålla dem motiverade. Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.