En debatt har blossat upp kring Svenskt Näringslivs scenarioanalys från 2022 om Sveriges framtida elproduktion, där vindkraft lyftes fram som en attraktiv lösning. Analysen, som utgick från kostnader för olika energislag, har nu blivit föremål för kritik efter att flera svenska vindkraftsbolag gått i konkurs under det senaste året.

Jan Blomgren, fysikprofessor och energiexpert, ifrågasätter i en krönika i Epoch Times huruvida de kostnadsuppgifter som användes för vindkraft i rapporten var tillförlitliga. Han påpekar att modelleringsarbetet använde uppgifter från branschorganisationen Svensk Vindenergi som underskattade kostnaderna, vilket resulterade i en felaktig framställning av vindkraftens ekonomiska attraktivitet.

Blomgren framhåller att det inte var fel i själva modelleringen, men att ”SISU-principen” (Skit In ger Skit Ut) gäller – felaktiga data ger dåliga resultat. Han menar att Energiföretagens rapport, som Svenskt Näringsliv baserade sin analys på, gravt underskattade kostnaderna för vindkraft, vilket nu bekräftas av de många konkurserna inom branschen. Liknande resultat har även noterats i Storbritannien.

Vindkraftens roll i svensk elproduktion har blivit en politiskt laddad fråga, och Blomgren antyder att Svenskt Näringslivs rapport kan ha påverkat delar av det politiska landskapet till att övervärdera vindkraftens potential. Denna förskjutning kan ha drivits på av rapportens ursprung i en period då Svenskt Näringslivs hållbarhetsavdelning hade en "grön" profil, med chefer som senare övergått till företag som förespråkar vindkraftsutbyggnad.

Frågan om vindkraftens ekonomiska och praktiska hållbarhet blir därmed allt mer relevant i den fortsatta debatten om Sveriges framtida energiförsörjning och hur de höga elnätskostnaderna och energistabiliteten påverkar svenska företag, särskilt de små och medelstora aktörerna.

Se även: Kris i svenska vindkraftverk – Hälften riskerar konkurs

Missa inte: "Vindkraft en garanterad förlustaffär"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2024-09-19 23:17
Det finns inget som motiverar att låta utländska, ofta kinesiska bolag,
att äga eller för den delen investera i vår infrastuktur eller vår energiförsörjning. Det är en skam med alla miljader som gått skattebetalarna förlorade tillföljd av inkompetenta beslutsfattare som enbart eftersträvar prestige. Sol, vind och vatten är ett komplement till kärnkraften vi så väl behöver, och Sverige borde enbart låta staten vara huvudman i samhällskritiska företag för att säkerställa att människorna i Sverige kan känna sig trygga med att ha en stabil drift gällande energi. Gröna bubblor är ren korruption och jag hoppas vi får en tillsynsinstans, oberoende, som följer upp hur staten missköter upphandlingar och drift. Uppenbarligen har bubblan spruckit och vi har gått flera steg tillbaks istället för att satsa på inovation, och ta till vara på den kunskap vi själva har.
Se mer...
2024-09-13 09:28
Gäller väl att läsa detta kritiskt. Jan Blomberg är väl en av förespråkarna för kärnkraft och kanske inte helt positiv till vindkraft. Det vore intressant med funderingar hur man på samma sätt som för förslaget för kärnkraft införde någon modell att garantera vilken ersättning vinkraftproducenterna får. Deras ersättning sjunker ju drastiskt när det blåser mycket och de producerar bäst. Man borde kanske införa ett sätt att jämna ut den ersättning de får. Allt för att göra deras lönsamhet säkrare. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.