Leasing är bekvämt, praktiskt taget allting kan ingå i avtalet och du behöver bara ha en enda kontaktpunkt för allt ifrån service till däckbyte och försäkring – till en fast månadskostnad. Lite dyrare visserligen, men man behöver inte fokusera på det som händer kring bilen och den håller toppskick. Detta kan vara det mest förmånliga sättet att ha bil för företaget eftersom bilen inte belastar balansräkningen och hela leasingkostnaden kan dras av plus hälften av momsen vid operationell leasing och mestadels även vid finansiell leasing.

Finansieringsform har betydelse

Leasingbil är en kostnad – att köpa bil en tillgång. Den totala kostnaden för en tjänstebil påverkas av många olika saker som värde, miljöklass, modell, antal mil som kommer att köras per år. Val av finansieringsform är viktigt eftersom man egentligen väljer hur detta ska se ut i företagets bokföring. Var blir det mest lönsamt att placera bilen, är frågan. Som kostnad eller tillgång.

Operationell leasing

Man pratar oftast om två former för leasing – operationell eller finansiell. Vid operationell leasing kan man säga att man hyr firmabilen, allt ingår, men inte drivmedel. Det är mycket bekvämt och tidsbesparande men som sagt, dyrare – vilket egentligen bara är en halvsanning eftersom man ska se till helheten. Du får mer tid till kärnverksamheten. Den vanligaste leasingperioden är från 1–3 år, mestadels 3 år, och man kan köpa ut bilen till restvärdet efter avtalstidens slut.

Relaterat: Dokumentmall för leasingavtal

Finansiell leasing

Finansiell leasing påminner om billån. Du betalar för själva bilen men sköter själv allting runt omkring och bekostar även detta som exempelvis service. Det är vanligt att man köper ut bilen mot restvärde när kontraktet går ut. Risken är dock större eftersom bilens restvärde kan bli högre än marknadsvärdet och det är leasingtagaren som får bekosta mellanskillnaden. Detsamma gäller vid operationell leasing. Om man gör ett inbyte kan man i stället ha mellanskillnaden till godo, men då binder du upp ett nytt avtal.

Köpa bil

Om du planerar att använda bilen under en längre tid framöver kan det vara värt att köpa den. Totalkostnaden blir lägre över tid, men naturligtvis får du räkna med att du måste boka service, köpa däck och ordna det som tillhör bilen. Det blir även så att bilen landar i företagets balansräkning och du behöver utföra avskrivningar på den. Momsen är bara avdragsgill för vissa typer av tjänstebilar som taxi, begravningsbil eller bil som går i körskola. Om du har en enskild firma kan det vara bäst att köpa bilen privat och föra loggbok där du drar av för resor, det vill säga erhåller milersättning.

Missa inte: Så bokför du inköp av bil

Avdragsgill moms

Dessa är, enligt Skatteverket, undantagen där det går att dra av all moms:

  • Vid uthyrningsverksamhet där bilen ska hyras ut
  • Den som har bilhandel och ska sälja bilen vidare
  • Den som behöver bilen inom persontransport enligt taxitrafiklagen (ej motorcykel)
  • Vid arbete med körkortsutbildningar
  • Vid arbete inom transport av avlidna personer
  • När man köper lastbil som har flak
  • När man köper lätt lastbil (under 3 500 kilo) där förarhytten och skåpet är separerade
  • När man köper en tung lastbil (över 3 500 kilo)

Så, ska man leasa eller köpa firmabilen?

Det finns som sagt inget kristallklart svar – eftersom det beror på behov, situation, prisklass på bil, körsträcka och hur man själv vill ha det. Vad som är förmånligast kan räknas i både tidsvinst och pengar, och i slutändan blir det väldigt ofta samma sak.

Se även: Tjänstebil eller privatbil, vad är mest förmånligt?


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2022-03-14 12:14
``Köper du bilen som firmabil och betalar av den - plus räntan - inom 2 år räknas det som ett normalt köp enligt momslagstiftningen. Detta innebär att du får dra hela momsen. Annars är momsen inte avdragsgill med vissa undantag.``
Om man köper en firmabil (personbil) och betalar hela priset på en gång, får man dra hela momsen på inköpet menar ni?
Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.