Organisationen Företagarna rullade under sommaren ut en rad opinionsartiklar om “kvinnors företagande”. Frida Boklund, regionchef för Företagarna i Kalmar län skrev bland annat i Barometern att det “behövs en bred palett av åtgärder som verkar över flera politikområden samtidigt” för att jämna ut en “ojämn könsfördelning”.

Svenskt näringsliv som inte vill vara sämre har en jämställdhetsexpert som driver samma agenda. Experten på jämställdhet, Isabelle Galte Schermer, kommenterar:

– Det är förvånande att vi placerar oss så lågt ned med tanke på att vi anses vara ett så jämställt land. Vi ligger i toppen av jämställdhetsindex både i EU och FN. Dessutom har vi en högre sysselsättningsgrad bland kvinnor än i de flesta andra länder.

Hon fortsätter: “Vi behöver förstå vad det är som ger högre trösklar till företagande i just Sverige och hur detta påverkar kvinnor och män. [...] Det finns ingenting som säger att kvinnor har sämre förmåga att driva företag än män. Snarare kan det ha det att göra med våra strukturer och hur dessa påverkar möjligheter och förutsättningar att vara företagare.”

Att landets två största företagarorganisationer driver en agenda som snuddar marxistisk vänsterpolitik är problematiskt. För det är vad det handlar om när debattörer skriver om att det “behövs en bred palett av åtgärder som verkar över flera politikområden samtidigt” för att få bort “trösklarna” och “strukturer”.

Olika val i livet - baserat på kön

Tittar man på forskning så vet vi att män och kvinnor gör olika val i livet och vi är inte, som många vill hävda, bara ett resultat av social påverkan.

Män är bland annat mer risktagande (James P. Byrnes; Dr. Chris Dawson) och alla som startat företag vet att risken är betydligt större än att ta en anställning.

Kvinnor är också generellt mer tillmötesgående (Feingold 1994; Costa et al., 2001) vilket kan påverka situationer där förhandling krävs gällande exempelvis ekonomisk ersättning. En tillmötesgående person kan också tänkas ha svårare att ta betalt.

Forskningen visar tydligt att män generellt är mer intresserade av saker och kvinnor är mer intresserade av människor. Därför väljer män oftare yrken som hantverkare och inom STEM, medan kvinnor oftare väljer yrken inom vård och omsorg. HR-yrket i Sverige består av 83% kvinnor, vilket också tydligt pekar på kvinnors intresse för människor. Här kan det dock finnas ett möjligt problem. Politiker har under decennier satt käppar i hjulet för skol-, vård- och omsorgsföretag, alltså typiskt kvinnliga branscher. Om det är en avgörande faktor för att fler inte startar företag i dessa branscher är dock svårt att säga då de andra könsbundna karaktärsdragen fortfarande påverkar.

Frivillighet eller politiska påverkansoperationer

Jämställdhetsparadoxen kallas fenomenet (Science, Pubmed). Den visar att ju mer jämställt ett land är, desto mer könstypiska yrkesval gör män och kvinnor.

Och är det inte just det som ett samhälle bör sträva efter? Att fria människor gör val i livet baserat på vad de innerst inne vill.

Alternativet är påverkansoperationer för att styra folket i den riktning som anses vara bäst. Social ingenjörskonst med andra ord. Vem avgör vad som är bäst för dig och mig?

Att fler kvinnor, och män, startar företag är bra. Fler företag tjänar alla på, men vilket kön företagsledaren har borde inte spela någon roll. Att gå i spåren av feminismen där kvinnan ses som ett offer om hon inte gör precis som män, gagnar heller ingen. De val kvinnor gör ses inte sällan av feministerna som mindre värt vilket i slutändan främst drabbar kvinnorna själva.

För tänk om de osynliga glastaken och trösklarna egentligen inte finns? Kanske är det så enkelt att män och kvinnor gör olika livsval precis som forskningen så tydligt pekar på.

Och är det i så fall verkligen så hemskt?

Patrik Nilsson


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
23 kommentarer
2024-08-31 06:15
Jag måste få lägga en kommentar till... läst Dawson artikeln som du hänvisar till och konstaterar att den visar det stora problemet med genusnormerna idag. Män fostras in i en traditionell norm för hur man ska vara man som leder till en massa dåliga saker för män. Missbruk, risktagande som leder till olyckor och död, trafikolyckor, spelande etc. områden där män dör. Är det denna typ av riskbeteende som vi vill att företagande ska bygga på? Tänk om vi kunde bygga ett system som passade fler och inte ytterligare uppmuntrade problematiskt risktagande?

Män tar fler risker än kvinnor i följande områden enligt meta-analysen:
1. Intellektuellt risktagande
2. Fysiska färdigheter
3. Alkohol- och droganvändning
4. Sexuella aktiviteter (t.ex. oskyddat sex)
5. Körning (t.ex. fortkörning)
6. Spelande
Se mer...
Se svar (1)
2024-08-31 06:04
Bland drakar och hjältar…
Det företagsfrämjande systemet (finansiering, rådgivning mm) är riktat mot ett visst sätt att driva vissa typer av företag och som land missar Sverige fantastiska entreprenörer som inte passar i mallen, entreprenörer som vi så väl behöver. Entreprenörer som många gånger är kvinnor.

2020 gjordes en forskningssammanställning kring kvinnors företagande (Branten och van der Brugghen) och där konstaterades:

”Vi ser att det lever kvar många gamla föreställningar om hur kvinnor är som entreprenörer; allt ifrån att de skulle vara mindre riskbenägna till att familjelivet är ett hinder i entreprenörskapet för just kvinnor. Det är just dessa föreställningar som ofta sedan leder till lägre finansiering och mindre stöd i sitt företagande för kvinnor.” (Branten och van der Brugghen, 2020)

Saken är den att det ÄR större risker för kvinnor att driva företag på grund av hur vårt system är utformat.

Några exempel:
- Undersökning bland statliga finansiärer visade att när man fick ansökningar med ett mansnamn bedömdes de helt annorlunda än ansökningar med ett kvinnonamn. Bedömarna som menade att vara opartiska bedömde samma ansökningar helt olika beroende på könet. Exempelvis bedömdes kvinnonamnets ansökning mindre positivt. Hon bedömdes som ung och oerfaren, han som ung och ambitiös, han beskrevs som ”affärsmannen” och ”innovatören” hon som ”hon”. (Johansson & Malmström, 2015)

- 2019 gjorde London business school en undersökning av pitchtävlingar och konstaterade att män och kvinnor fick helt olika typer av frågor. Man frågade män ”hur stor kan din marknad bli” och kvinnor ”hur gör du om din marknad inte utvecklas som förväntat”.

- Kvinnor gör fortfarande 60% av det obetalda hemarbetet (SCB tidmätning 2021) och förväntas av samhället lägga tiden på barn och inte på karriär medan det omvända förväntansmässigt gäller för män.

“Kvinnor och män känner en stor passion för och har en stark självtillit att starta och utveckla företag men då företagande kvinnor inte uppfattas som potentiella tillväxtföretag får de endast ta del av en bråkdel av det totala företagsstödet. Detta leder till att de uppfattar högre risker med företagande, vilket också neutraliserar den identifierade effekt som personen annars har för att starta företag.” (Dalborg 2014)
Se mer...
Se svar (1)
2024-08-29 08:08
Bra och viktigt text! Vi ser också att den yngre generationen inte lika lätt faller för att kvinnor och flickor är offer utan kan gå sin egen väg i livet, oavsett vilken väg det är.
2024-08-28 09:29
Det var ord och inga visor om Sveriges två största företagarorganisationer och kvinnors företagande! För att nyansera skrivningarna, från Företagarnas sida, vill jag lyfta något vi bör vara överens om: att företagande är en av de absolut viktigaste drivkrafterna för samhällsutveckling och innovation.

Samtidigt placerar sig Sverige tydligt under EU-snittet vad gäller andelen kvinnor som driver företag, 28 procent mot 33 procent i genomsnitt, och hamnar därmed i den europeiska bottenligan.

För att vi i Sverige ska kunna dra nytta av hela befolkningens fulla potential behöver fler kvinnor starta, driva och växa företag. Men det är inget nollsummespel vi talar om, det handlar i stället om att en mångfald av företagare gör att fler kan förverkliga sina företagsdrömmar och bidra till Sveriges konkurrenskraft. Ökad konkurrens mellan företag leder som bekant även till ökad produktivitet och ekonomisk tillväxt.

Företagarnas utgångspunkt är att det ska det vara lika självklart för kvinnor och män att välja företagande samt att entreprenöriell skicklighet, kompetens och ambition ska vara avgörande faktorer för deras framgång, inte kön eller bakgrund.

Vi ser alltså främjandet av kvinnors företagande som en potential för fler företag, men även fler jobb och ökade skatteintäkter. De förslag vi lyfter fram förbättrar förutsättningarna för företagande i bred bemärkelse, dvs oavsett kön. För att nämna ett exempel, som du är inne på, lyfter vi behovet av stabila spelregler och konkurrensutsättning för mer välfärdsföretagande.

Läs gärna Företagarnas senaste rapport på området, https://www.foretagarna.se/politik-paverkan/rapporter/2024/she-can-do-it/.
Se mer...
2024-08-24 08:38
Hej,
Väldigt intressant fråga: Varför är det färre kvinnor som startar företag?
Jag har haft företag tidigare under 80/90-talet och nu de senaste 5 åren.
Den första kommentaren jag fick när jag berättade qtt jag skulle starta eget var: "Varför då? Det är ju bara folk som inte får något annat jobb som gör det!" Kände mig förstås rätt tilltryckt, då jag innan hade haft ett"bättre" jobb.
Se mer...
Se svar (1)
2024-08-21 12:56
Herregud... Stort tack för att du delar med dig av dina patriarkiska åsikter, det är verkligen något som vi kvinnliga företagare på denna sida uppskattar mycket! Eller inte! Kan du kanske istället fråga dig hur Företagande.se kan göra för att lyfta och synliggöra kvinnliga entreprenörer som inspiration för alla de kvinnor som kanske står i valet och kvalet att starta eget eller inte. Har ni analyserat bilderna på sidan - hur många bilder på män i kostym har ni som symboler för typiska företagare? Hur många kvinnor har ni på ert företag som skriver artiklar här? Detta inlägg fick mig verkligen att ifrågasätta hela den här sidan. Men ni kanske ändå inte är intresserade av kvinnliga företagare. Se mer...
Se svar (3)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.