Språkets inverkan på hur vi mår och presterar är idag helt oomstritt. Ibland är det så enkelt att göra en förändring i livet att man bara behöver byta ut ord som man använder vanemässigt för att skapa en förändring. För er som varit på mina föreläsningar och stiftat bekantskap med Tillståndsdiamanten (T4) utgör språket dessutom en del av de fyra värdefulla byggstenarna.

Hur har språket kommit till egentligen? Mycket enkelt: Språket har kommit till genom vårt behov av att kunna kommunicera med varandra. Alla ord som finns har med andra ord kommit till genom att vi har haft behov av dem.

Därför kan vi alltid lära oss väldigt mycket om oss själva genom att titta på vilka ord vi använder. Bara det att vi har ett ord som Avundsjuk men är ovana vid ordet Avundfrisk säger en hel del om hur vi förhåller oss till den situationen.

Under alla år som jag har använt ordet har det gång efter annan kommit en och annan som är duktig på språk och förklarat att ordet avundfrisk är en omöjlig kombination. Jag blir lika laddad varje gång eftersom de har gått i fällan.

Med risk för att bli väl teoretisk men för att du på allvar skall förstå det stora i ordet Avundfrisk tänker jag här göra en enklare utläggning.

Enligt Nordstedts etymologiska ordbok ”Våra ord” kommer ordet avund av två ord; prefixet ”av” och verbet ”unna” vilket betyder ”icke tycka om”. Så långt är allting enkelt, eller hur? Om någon har något som du vill ha och du inte gillar att det är så, ja, då känner du avund.

Att inträda sjukdomstillståndet avundsjuk däremot är någonting helt annat. Det är inget som bara händer. Det kräver massor av jobb! För att det skall inträffa måste man frivilligt hålla fast vid känslan av avund ett tag. Ibland kort tid och ibland lite längre.

Som jag ser det är det en sak att utifrån omständigheterna ogilla att någon har något som man vill ha men en helt annan sak att låta det gå till ett sjukdomstillstånd.

Jämför gärna med att bli utbränd. Det är förstås ingen fara att vara pressad, otillräcklig, ha kontrollbehov och känna olust inför sin livsföring etc. någon enstaka gång utan det är när man förblir i ett sådant tillstånd under en tillräcklig tid som de stora konsekvenserna dyker upp. (Sjukdomstillståndet utbränd.)

Att bli avundfrisk innebär alltså en helt annan utveckling. Det innebär att man triggas in i känsla av avund MEN bestämmer sig för att kanalisera den energin till någonting bra.

Till exempel

Exempel 1: Jag gillar inte att du fick det jobbet som jag upplever att jag skulle få men vänta bara!  >>> Jag skall fasen göra allt jag kan för att bli bäst här på företaget. Ingen skall stoppa mig. Här kanaliseras olustkänslan till en kampanda och att bli laddad istället.

Exempel 2: Jag gillar inte att du har en sådan förmåga att lyckas i det sociala rummet eftersom jag känner att jag är mer godhjärtad än du. >>> Wow, tänk när jag har lärt mig att föra mig lika bra som du, då kommer människor att inse mina bra sidor som jag idag uppenbarligen inte når ut med. Här kanaliseras olustkänslan till en nyfikenhet att lära sig någonting mera.

Exempel 3: Jag gillar inte att du har köpt en ny bil och det är dessutom den bilen som jag drömmer om men inte har råd med. I synnerhet inte när vi arbetar på samma jobb och lägger lika många timmar. >>> Hm… Jag skall fråga hur du bär dig åt. Jag lägger ingen prestige i det. Du har ledtrådarna jag behöver för att också kunna förverkliga en av mina drömmar. Här kanaliseras olustkänslan till en attitydförändring, ödmjukhet och mod att våga fråga och växa.

Alla dessa tre exempel är på personer som är avundfriska. Folk som är avundfriska använder helt enkelt olustkänslan avund till att generera någonting bra och någonting friskt. Det är ett fullständigt korrekt ord och ett väldigt bra förhållningssätt till situationer man känner avund.

Som jag ser det så summerar dessutom ordet avundfrisk all personlig utveckling i ett och samma ord. Att medvetengöra processer som kanske inte fungerar alls eller kan fungera bättre och genom tro, beslut och handling skapa någonting som är bättre för en själv och för omgivningen.

Avslutningsvis kanske någon tänker att det allra bästa är om man inte hamnar i den första känslan av avund. Det är helt sant. Att lyckas bli så medveten och givande i sin livsföring är något att verkligen sträva efter. Jag tror det har med både mognad och träning att göra. Att träna på att bli avundfrisk är så att säga första steget mot att bli en större människa.

Lev Nu – För allt vad du är värd!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

2 kommentarer
Rebecca
2014-01-09 15:07
Så otroligt bra. Har själv försökt jobba på detta och nu satte du (ett) ord på the story of my life!
2010-10-12 10:56
Kul o bra artikel. Det ligger mycket hälsosam sanning i detta!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.