Therese Albrechtson är inspirationsföreläsaren som har varit entreprenör och småföretagare hela sitt vuxna liv och som även skrivit ett par böcker. Hon fick idén till sin senaste bok ”Dålig mamma...eller superkvinna?”, när hon själv fick barn. Som egenföretagare älskade hon sitt jobb och ville fortsätta göra det, men samtidigt är hon kvinna och enligt normen ska kvinnor vara hemma och ta hand om sina barn, upptäckte hon.

Enligt Therese så har vi i Sverige kommit långt fram i dessa frågor om man jämför internationellt men hon upplevde ändå 2012, när hennes första barn föddes, ett stort motstånd, många åsikter och förväntningar om vad hon skulle och inte skulle göra.

– Jag upplevde de olika skillnaderna kring hur kvinnor och män blev bemötta. Och när jag läste in mig på massor av statistik så blev jag skrämd, riktigt skrämd över hur vi faller in i gamla könsroller när vi får barn.

Det dubbelarbetet som hamnar på kvinnorna är ohållbart, menar hon därför. Lägg då till de budskap, krav och förväntningar vi omedvetet och medvetet upplever genom sociala medier. Vi ska till exempel ha ett perfekt hem, underbara barn, ha ett superjobb, ha en snygg kropp som vi kan visa upp på Instagram från en paradisstrand, nämner hon som exempel.

– Inte konstigt att kvinnors sjukskrivningar ökat med 90%. Många lever ett ohållbart liv, säger Therese, med eftertryck.

Vad handlar boken om?

– Förutom mina egna tankar, känslor och reflektioner, så har jag även intervjuat 30 bland Sveriges mest framgångsrika kvinnor inom olika branscher, kring hur de får ihop barn och karriär. Frågor som besvarades då var, hur de gör för att inte gå in i väggen, hur de skapar balans men också hur det är att vara karriärkvinna och mamma i ett av världens mest jämställda länder, där framgången inte sällan går hand i hand med utbrändhet, skilsmässor, skam och skuld.

Många delar även med sig av sina tankar kring den mörka baksidan där de berättar om ångest, skilsmässor och hur de kvinnor som blivit utbrända tagit sig upp igen. De som hon intervjuade var bland annat Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor, Annie Lööf, Isabella Lövin, Isabella Löwengrip, Camilla Läckberg, Jessica Almenäs med flera.

Vad är utmaningen med att vara kvinna, företagare och mamma?

– Jag tycker flexibiliteten och friheten är fantastisk, men det gör också att vi sällan stänger av. Vår hjärna ligger och drar ström hela tiden. För en del så gör barnen att de tvingar stänga ned jobbet medan för väldigt många så blir det dubbelt jobb och vi ska plötsligt rodda ett företag till, Familjen AB. Kvinnan är ofta hemmets projektledare och nu ska vi inte bara ha koll på att den kunden ska följas upp utan samtidigt så är hjärnan också i tankar som att ”shit, har jag köpt nya vinterskor till barnen eller att matsäcken skulle varit packad till idag.

När vi får barn så förväntas det att vi ska vara mammor som att vi inte hade något företag men samtidigt så ska vi vara företagare och få in pengar som vanligt som betalar våra omkostnader som om vi inte hade några barn. Den kombinationen går inte alltid ihop, anser Therese.

– Som företagare, så påverkas ofta bolaget ganska mycket när man får barn. Om man inte har ett jättestort bolag, vill säga. Om en företagare är borta ett år så tappar man ju sina kunder som tar tid att bygga upp igen. Det skyddsnätet borde vara mycket bättre.

Vilka fördelar finns med att driva eget för en mamma om man jämför med att ha en vanlig anställning?

– Jag älskar flexibiliteten och friheten, som sagt. Vill jag hämta tidigare från förskolan så gör jag det och kanske jobba de timmarna på kvällen när barnen lagt sig. Jag jobbar gärna intensivt när jag jobbar och sen tar semester några dagar eller veckor. Det är underbart att själv kunna styra det!

Många som Therese har träffat under sina år som föreläsare, startade eget i samband med föräldraledigheten, så att de kunde styra sin kalender mer. Hon vill samtidigt passa på att understryka att hon inte varit anställd så då är det alltid svårt att helt jämföra till 100%.

Hon fortsätter med att berätta att hon tror att det är viktigt att man har en medvetenhet om att det är tufft periodvis. I synnerhet om man fått två barn. Då visar statistik att kvinnor blir dubbelt så mycket sjukskrivna som män och de siffrorna var lika mellan kvinnor och män innan man fick barn samt vid ett barn.

– Därför är det bra att bromsa, så att man inte bara kör på, adderar mer och mer och plötsligt står väggen där! Lyssna till vad du själv vill! Gör inte saker bara för att andra tycker eller tänker att du ska. Det är så lätt att falla in i fällan att försöka leva upp till alla kraven och förväntningarna som finns men då mår inte du bra och då kommer inte ens barn och företag heller må bra till slut, säger Therese.

Vikten av att ställa krav

Det är även, enligt henne nödvändigt att du skapar rätt förutsättningar omkring dig! Ställ krav och sätt gränser på din partner, kollegor och på din närvaro i de sociala medierna. Det går att fortsätta säga ja till saker om du har rätt folk runt omkring dig men du kan inte fortsätta med att säga ja och ta på dig mer och mer utan förståelse, hjälp och stöd, för då orkar inte kroppen till slut.

– Ingen kommer heller tacka för att du slitit ut dig! Släpp perfektionismen! Det går inte att vara perfekt på alla fronter. Acceptera därför att det alltid fallerar någonstans. Fokusera istället på det du hinner med att göra och det du klarat istället för att tänka att ”jag borde hunnit det” och så vidare, säger Therese.

Självkänslan är, enligt hennes erfarenhet a och o, för att man ska känna sig trygg i sig själv och inte vara rädd för att gå emot strömmen. Likaså är det då lättare att säga ifrån om andra kommenterar, lägger sig i och så vidare. Det modet att stå upp för sig själv grundar sig ofta i självkänslan, menar hon.

– Vill du jobba istället för att vara mammaledig , så ska du vara det, för att det passar dig och din familj bäst. Jag själv tog åt mig mycket av allas kommentarer kring att jag inte borde jobba. Många sa, stackars barn, du borde inte skaffa barn om du inte vill ta hand om dem.

Therese mådde dåligt av dessa kommentarer, men när hon övade upp sin självkänsla så blev hon istället stärkt och kände att andra inte ska lägga sig i hur hon borde göra.

– Jag älskar både mitt jobb och mina barn. Jag vill kunna kombineras dessa två aspekterna av mitt liv. Och pappor har ju kunnat ha båda i alla tider så varför ska inte vi kunna göra detsamma?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

1 kommentarer
2018-06-14 18:04
Vill dela med mig av vårt företag www.everyroom.se som säljer möbler & inredning på nätet. Välkomna!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.