Du har varit på ett lyckat kundbesök, och kunden ber ditt företag återkomma med en offert. Du har noga specificerat alla fördelar din lösning har för kunden. Men innan du skickar offerten, gå tillbaka och titta en gång till. För säkerhets skull.

Offerten är ett juridiskt bindande dokument där ditt företag blir bundet till tidsomfattning och pris.

De punkter i offerten som du ska titta extra noga på är:

- Offertens giltighet. Ange hur lång tid i kalenderdagar eller i form av ett slutdatum som offerten gäller (datum är tydligast). En månads giltighet är mycket vanligt för offerter. Varför? Jo, tänk om du missar offertens giltighetstid, och kunden sedan återkommer efter flera år när du och alla andra glömt bort offerten och vill beställa uppdraget! Ditt företag har i så fall inget annat att välja på än att damma av offerten och göra jobbet till det pris som ditt företag lämnade då.

- Avgränsningar i offererad lösning. Finns det något viktigt att specificera som inte ingår i offerten? Skriv det i så fall! På så sätt undviker du och kunden missförstånd om vad ditt företag ska leverera.

- Tillägg. I offerten har du också möjlighet att erbjuda kunden tilläggslösningar, vilket kan skapa merförsäljning för ditt företag. Skriv vilka tillägg du kan erbjuda och vad det kostar, alternativt om det innebär en separat offert.

Missa inte: Offertskolan - hur du får kunden att nappa

- Betalningsvillkor är mycket viktigt att informera kunden om på offerten. Om det är ett stort uppdrag kan du behöva delfakturera en del av beloppet så att ditt företag inte ligger ute med en massa pengar (det är dyrt att vara en bank åt sina kunder). Kunden kan inte efter att ha godkänt offerten komma och anmärka på betalningsvillkor som står på fakturan sedan (möjligtvis göra en reklamation om ditt företag inte levererat det du lovat i offerten).

- Offererat belopp. Skriv offererat belopp exklusive moms, det räcker att skriva vilken momssats som tillkommer (i de flesta fall 25%).

- Underskrift. Om det är ett uppdrag och du vill vara säker på att kunden verkligen gör en beställning, så är det lämpligt att ni båda skriver under beställningen med era namn samt ort och datum. Endast firmatecknare får skriva under en beställning.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Steve
2008-10-27 19:55
Bra punkter Helén - speciellt detta om offertens giltighet. Och så kom jag på att jag glömde precis detta på en offert häromdagen trots att jag brukar alltid ha det med i mina offerter!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.