Det enda som med någorlunda säkerhet är sant är att i princip ingen någonsin har haft ett helhjärtat stöd från omvärlden från start till slut. Det finns alltid något mått av sanning i alla lögner (i de fall där det handlar om lögn).

Liksom så mycket annat som kretsar på nätet, är det sällan säkert att namnen som är knutna till den oerhörda mängden frenetiskt delade citat är äkta. Det är förbluffande och tragiskt enkelt att skriva en kommentar på t.ex. Twitter, signera det med "Jesus" och se tusentals människor skicka det vidare utan att reflektera över den anakronistiska motsägelsen i att Jesus någonsin skulle ha kommenterat Twitter.

Om man jämför 1970-talet med 2014 ter det sig en aning märkligt att folk på den tiden förstod det komiska i när Andrew Lloyd Webber fyllde filmmusikalen "Jesus Christ Superstar" med anakronismer, medan eftertanke numera verkar vara i kraftigt underskott. När "Jesus Christ Superstar" presenterades för omvärlden 1973 så skrattade folk åt scenerna med palatsvakter som bar maskingevär, vilket ju är en teknologi som konstruerades nära tvåtusen år senare. Likaså fnittrade biopubliken åt flygplanen som flög i bakgrunden över vakternas huvuden. Spola framåt till år 2014 och miljoner människor sväljer utan att tveka att exempelvis fysikern Albert Einstein (som var född på 1800-talet) skulle ha kommenterat allt möjligt mellan himmel och jord, även om händelser som inträffade efter hans död.

Den pedagogiska "Visk-leken" verkar tyvärr inte ha hjälpt i förebyggande syfte mot dessa moderna apokryfer, trots att barn får pröva på visk-leken i tidig ålder och att även vuxna ibland gör övningen vid konferenser eller seminarier. Folk får en "aha"-upplevelse första gången när de sitter i en cirkel och märker att det som den första personen i gruppen viskade i nästa persons öra, har blivit förvanskat till oigenkännlighet när meningen kommer ut ur den sista personens mun. Insikterna om att man ska vara uppmärksam kring trovärdigheten i det som man hör blir tydligen inte långvariga, utan frestelsen att omgående dela första bästa "citat" som roar en på Internet är för stor för de flesta människor.

En populär och envis apokryf är den om att IT miljardären Bill Gates ska ha sagt att: "640 kB i datorminne borde vara tillräckligt för vem som helst." Eftersom 640 kB inte ens är en bråkdel av den kolossala kapacitet som mänskligheten har tillgång till idag, brukar föreläsare gillar att nämna denna påstådda "felsägning" som exempel på att ingen kan förutsäga framtiden och att till och med experter kan ha fel. Synd bara att dessa föreläsare har slarvat med faktakontrollen.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

1 kommentarer
Johan
2014-07-19 20:28
Tro inte allt du läser!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.