Påbörjar du ofta saker som du inte slutför? Känner du dig stressad av högen med halvfärdiga projekt? Lägger du timmar av arbete på idéer som du aldrig förverkligar? I så fall kanske du lider av avslutsfobi. Som tur är går den att bota, och i den här artikeln får du lära dig hur.

Avslutsfobi handlar precis som namnet antyder om svårigheter att färdigställa de projekt som du drar igång. Gillestugan som du skulle tapetsera saknar tapeter på ena väggen. Bloggen som du var så ivrig att starta har fått nöja sig med tre inlägg. 

Och träningskortet som du köpte för två månader sedan har inte lämnat plånboken på tre veckor. Världen är full av liknande exempel på halvfärdiga projekt. 

Det sorgliga med avslutsfobi är att den leder till att du lägger ner tid och energi på arbete som du aldrig får njuta frukterna av. 

Dessutom tar det på krafterna att ständigt tänka på saker som du borde göra, men inte gör. För att inte tala om omgivningens menande blickar när de oavslutade projekten kommer på tal.

Men det mest allvarliga är att avslutsfobin leder till att du börjar tappa tron på dig själv. Du bygger upp en bild av att de projekt du drar igång ändå aldrig blir färdiga. Det skapar negativa förväntningar inför framtida projekt, vilket gärna leder till en självuppfyllande profetia.

Orsakerna till avslutsfobi är förmodligen lika många som antalet oavslutade bloggar och halvtapetserade gillestugor. Några av förklaringarna kan vara självsabotage, bristande motivation eller entreprenörs-ADHD. 

En annan skurk som ligger bakom många ofärdiga projekt är perfektionism. Ibland känns det bättre att inte få någonting gjort överhuvudtaget än att riskera att det inte blev lika bra som vi hoppades på.

Oavsett vad avslutsfobin beror på så går det ofta att göra någonting åt den. Låt oss titta på en teknik för att komma tillrätta med detta fenomen:

  1. Börja med att lista alla dina nuvarande projekt som du ännu inte har avslutat. Ta fram papper och penna eller sätt dig framför ordbehandlaren och sätt en timer på tio minuter. Skriv därefter ner alla projekt som fortfarande hänger i luften.
  2. Gå igenom listan och stryk alla projekt som inte längre är aktuella och som du kan släppa helt och hållet. Markera även de projekt som du kan delegera och låta någon annan ta över.
  3. Rangordna de kvarvarande projekten efter hur viktiga de är. Vilka av dem skulle betyda mest för dig att få avsluta? Vad kommer att ha störst positiv effekt på ditt liv? Vad känns mest lustfyllt att ta tag i?
  4. Välj ut det projekt som har fått högst prioritet och bestäm dig för när det ska vara klart. Skriv ner de steg som återstår innan du är i mål och planera in när du ska ta det första steget. Börja helst redan i morgon. Lova sedan dig själv att inte påbörja något nytt projekt innan du är klar med detta.
  5. När projektet är klart, ge dig själv en klapp på axeln och fira. Det skapar positiva känslor kring att avsluta dina projekt och kommer att gynna dig när du tar itu med resten av listan.

Genom att rensa upp bland dina uppgifter lättar du på det mentala trycket. När du stryker ett projekt från listan lyfter du bort det från din mentala hårddisk och frigör massor av hjärnkraft som du kan ägna åt annat.

Dessutom får självkänslan sig en skjuts. För det tär på psyket att ständigt få höra av andra och sig själv om alla dessa oavslutade projekt. På köpet visar du dig själv att du menar allvar när du säger att du ska genomföra någonting.

Sist men inte minst, hur bra eller dåligt slutresultatet än blir så är det nästan alltid bättre att få någonting ur händerna än att aldrig få det gjort.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
9 kommentarer
Mats
2013-08-14 03:43
Jag själv har alltid många nya projekt på gång. Men jag har lärt mig att alltid avsluta det första jag startat med innan jag startar upp ett nytt. Dom nya som poppap upp under tiden har jag skrivit upp på ett papper för att få en genomgång till om dom var så bra att dra igång och där kasseras hälften.
Jag har ADHD och driver 2 E-butiker / 1 företag verksamt med 2 anställda och har en vanlig 100% anställning på ett externt företag.
Alla kan lära sig bemästra sina svagheter eller som jag gör ta hjälp med tex bokföringen eller något annat som man ogillar och lägger åt sidan.
ADHD är ingen sjukdom eller handikapp. Det är ni andra utan som har det svårt.
Se mer...
Susanne S
2011-02-27 05:27
Kan bara hålla med! Mycket bra skrivet och jag känner igen mig alldeles för väl både i säljet och med alla mina nya affärsidéer 🙂)
Ska testa punkterna genast!
J.
2011-02-24 20:17
Oerhört bra skrivet!
Lider själv av avslutsfobi lite då och då, och det svåra tycker jag faktiskt är att erkänna det. "Jag skjuter upp saker".
Istället kommer jag alltid med ursäkter gällande varför jag inte gör saker, till och med för mig själv. Så att läsa detta var bra för mig. Nu ska jag bara se till att följa dina råd med...
Se mer...
Johan igen
2011-02-15 15:35
Min avsikt var till ingen del att klappa någon på huvudet, de berörda jag känner skulle bry sig allra minst om detta, och jag efterlyste inte politisk korrekthet bara viss korrekthet. Sensationsrubriker innehållande diagnoser är ungefär lika opassande som användningen av CP om allt möjligt när jag växte upp. Få visste till slut vad vad det handlade om _egentligen_ och minst gynnade var högst sannolikt de drabbade. Tydligen har seniorkonsulten i någon mån tagit åt sig av kritiken och iaf ändrat rubrik vilket gör att jag tippar på hatten. Se mer...
Krister
2011-02-15 03:46
Bra artikel och desto mindre förvånande med politiskt korrekta kommentarer. Jag och många i mitt umgänge hade fått diagnosen ADHD när vi växte upp OM den hade funnits. Vi slapp bli stämplade som offer. Idag är vi alla företagare som lyckats väl eller mycket väl. Tänk er för hur ni ser på folk!!
Roberth
2011-02-14 10:54
Trams!

På vilket sätt skulle detta nedvärdera någon?? Jag LIDER för övrigt inte av min ADHD jag lider mer när folk klappar mig på huvudet som ni båda gör nu.

Nicklas
2011-02-14 10:49
Jag tycker att det är väl magstarkt att använda denna liknelse. Jag är lite inne på Johans linje att man då också kunde skriva "entrpenörs-cancer eller varför inte entrepenörs-fetma" Vilket inte heller per automatik innebär döden. Rubriken och artikeln blir direkt nedvärderande mot dem som lider av ADHD.

Däremot så gillar jag artikeln i övrigt och kan känna igen mig i många ofärdiga projekt. Detta är nog många entreprenörers dilemma. Många idéer men alldeles för lite tid.
Se mer...
Roberth
2011-02-14 10:25
Johan ADHD är inte en dödlig sjukdom. Har det själv och tar inte ett smack illa upp av att det används så här, tvärt om var det en kul liknelse och en mycket bra artikel.


Johan Andersson
2011-02-14 09:05
Till stor del tänkvärt innerhåll men inte desto mindre förvånande användning av diagnosen ADHD. Vad blir nästa nyhet, akta dig för entrpenörs-cancer eller varför inte entrepenörs-fetma?
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.