Spegel, spegel på väggen där...

Om du ser dig själv i spegeln, vem och vad är det då du ser? Är det en glad person som ler varje dag? En kreativ typ som söker efter och hittar lösningar i allt? Eller är den ett ledset ansikte som ser bekymmer och tycker att livet känns tungt?

Det här är inte alls oväsentligt som du säkert förstår. Vi bär nämligen alla en bild av oss själva djupt inombords. Det här är en bild som beskriver hur vi ser oss själva och vad vi tror oss själva vara kapabla att kunna skapa och göra i våra liv. Här ligger alltså både dina styrkor och svagheter inbäddade som vanor.

Har du en bra självbild har du som regel inte något större problem att göra saker och ting och kan ofta ta ut svängarna lättare än andra. Har du en dålig självbild kan det kännas som att du fastnar av och till. Men vare sig du är nöjd eller inte - om du vill komma vidare i livet och skapa något bättre är det viktigt att komma ihåg att din självbild är högst väsentlig och viktig att se över.

Din självbild baseras på vad du tror att du är kapabel att lyckas med. Den baseras också på vad vi har för tankar om oss själva. Så för att gå ifrån att sitta fast till att komma tillbaka till en känsla av rörelse eller att ta din business ett steg vidare så har vi en del saker och ting att se över.

Du blir det du tänker

Vi blir, får och skapar precis det vi tänker på. Det här visar vilken otrolig kraft det ligger i våra tankar. Tankar är högst reella och inte något som bara pågår inom oss. Det vi tänker kommer i uttryck på många plan för våra tankar gör att vi agerar som vi gör. När vi agerar som vi gör får vi de resultat vi får!

Kanske har du gått kurs och lärt dig att tänka positivt och tänker därefter att allt ska gå bra – men så går det åt skogen! Det är då viktigt att förstå att vi kan tänka något positivt under de tillfällen vi har medvetna tankar under loppet av en dag men har vi samtidigt en självbild som säger åt oss att vi inte kan göra något specifikt så kommer heller ingen förändring att ske. Grunden till det här är att vi alla har en uppsjö med programmeringar som ligger i vårt undermedvetna och det är också dessa programmeringar som bygger upp vår självbild. Självbilden fungerar därför som ett ankare i allt du kommer att lyckas med i livet. Den håller skutan i schakt även om vi försöker skapa mer positiva tankar och göra nödvändiga yttre förändringar.

Låt resultaten visa dig din självbild

De resultat du får i livet är en direkt reflektion av din självbild och de omedvetna programmeringar du har inom dig. När du känner dig frustrerad och det känns som att du fastnat kan det vara gott att ta sig tid att stanna upp och se över vad det är du möter i världen. Är vi inte medvetna om att det är våra programmeringar och vår egen självbild som styr allt som kommer in i vår värld är det heller inte lätt att ta ansvar för förändring.

Dock behöver många först och främst se sin omgivning för att förstå att det den ger oss är en direkt reflektion av vår självbild. De relationer du har är egentligen som en stor spegel. Det du ser i andra är det du tror, ser och känner om dig själv.

Här kan det när du blir utmanad vara lockande att skylla på din omgivning. Men det är bara lockande för dem som inte förstår vikten av sin egen självbild.

En viktig poäng att komma ihåg är att din självbild inte säger något om din potential. Den säger dig däremot var du har dina begränsningar och det är en väsentlig skillnad. Din potential är enorm och det är de gamla vanorna som gör att vi har svårt att få grepp om och förstå begränsningarna.

Få människor har fått lära sig att leva ut sin potential och där av har vi vant oss vid att leva ut våra begräsningar istället. ”Du måste vara realist”, ”Inte fantisera så mycket”, ”Nu ska vi vara seriösa” får vi tidigt lära oss i skolan. Vi får tidigt lära oss vad vi inte kan istället för det vi faktiskt kan och de som lär ut detta har så klart ingen kunskap om sin egen potential.

Det krävs människor som är villiga att skapa egen förändring, som är nyfikna på att förändra sig själv och som ständigt söker mer av sin egen potential för att kunna lära andra att gå samma väg. Det är ingen som tror den överviktiga när de pratar om den fantastiska dieten du går på om inte förändring blir synlig, eller hur?

Övning:

Vare sig du tror på det eller inte – du skapar din egen värld och du är ansvarig för vad du möter utanför dig. Låt för en dag din omvärld spegla tillbaka hur du ser dig själv. Låt varenda situation och relation ge dig en inblick i vem du är och hur du ser dig själv. Skriv ner dina insikter och reflektioner.

Tillåt dig att förvånas och var nyfiken på vem du verkligen är bakom alla inlärda vanor och bestäm dig för att släppa fram dem.

Lycka till!

Läs fortsättningen om var din självbild kommer ifrån

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

1 kommentarer
2015-02-11 08:31
Bra artikel om ett intressant ämne,
Jag skulle vilja ställa några frågor som möjligen kan vidareutveckla och skruva på beskrivningen något:
I denna och nästa artikel berör du det faktum att vi fylls med en massa vanor som också kan kallas fördomar, förutfattade meningar mm. Det tror jag är en förutsättning för överlevnad för oss människor. Annars skulle vi knappast kunna cykla eller köra bil. Så tacka skaparen för denna förmåga vi har. Det hindrar inte att våra vanor kan hindra oss i många situationer. de förutsäger ett lämpligt beteende baserat på tidigare erfarenheter. Men det finns ju ingen garanti att det är bästa receptet i en ny situation.
Då undrar jag om tricket kanske är att förstå hur vanan fungerar och när jag har tid att ifrågasätta den. Inte när jag kör bil. Men kanske i många situationer på jobbet och i vardagen. Inte alla dock för då skulle vi inte ha annat att göra än att ifrågasätta allt. Då tror jag inte vi skulle nå så mycket resultat. vår bas av vanor utgör grundplåten i effektivt liv.
Kan det då vara klokt att tacka för de vanor vi fått, och sedan arbeta för att hitta en lagom balans i ifrågasättandet. Ta fram denna när vi har tid för ifrågasättande. Och kanske lyssna av omgivningen om de också har tid. Annars kanske du får ovänner....
Om det ligger något i ovanstående skulle jag vilja att vi inte klagade så högljutt på folk som säger ”Du måste vara realist” etc. Det är nog bra att folk säger så ofta, för det är antagligen mest effektivt i många (de flesta?) situationer. Kanske är det balansen som är vad vi skall eftersträva ? Att fatta medvetna beslut om när vi skall låta vanans makt råda och när vi skall låta ifrågasättandet få vår tid ?
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.