Ledande ekonomer har slagit larm och kräver omedelbara åtgärder för att vända utvecklingen. "Det fortsätter att gå åt fel håll", säger Patrick Joyce, chefsekonom på Almega, till TN.

1. Industrins svaghet

En av de mest akuta problemen är nedgången inom den svenska industrin, som pressas hårt av en svagare internationell konjunktur. Enligt Inköpsindex (PMI) för industrin har orderingången minskat kraftigt under hösten. Tysklands ekonomiska kris har dessutom slagit hårt mot Sveriges basindustri, där stål- och metallproduktion står inför allvarliga utmaningar.

Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, pekar på den utdragna lågkonjunkturen som har pågått sedan 2021. ”BNP och industriproduktionen har stått stilla, och det krävs återhållsamhet i kommande löneförhandlingar för att stärka konkurrenskraften”, säger hon.

2. Ökad arbetslöshet och varsel

Sveriges arbetsmarknad befinner sig i en svår situation. Varslen om uppsägningar har ökat stadigt, och arbetslösheten når rekordhöga 8,5 procent. Patrick Joyce varnar för att arbetslösheten kan fortsätta stiga och att arbetsmarknaden släpar efter i återhämtningen. ”Det dröjer troligen till nästa höst innan vi ser någon förbättring”, säger han.

3. Fler konkurser

Samtidigt ökar antalet konkurser, särskilt inom fastighetssektorn där de har ökat med över 60 procent. Trots vissa ljusglimtar i tjänstesektorn fortsätter krisen att drabba viktiga delar av ekonomin. Patrick Joyce ser dock vissa positiva signaler i att tjänsteföretagen börjar återhämta sig, även om det är en lång väg kvar.

4. Långvarig lågkonjunktur

Konjunkturinstitutet (KI) varnar för att lågkonjunkturen kan pågå ända till 2026. Albin Kainelainen, generaldirektör på KI, påpekar att hushållens ekonomi är sämre nu än under finanskrisen, vilket också påverkar konsumtionen och återhämtningen i ekonomin. 

5. Strukturella problem på arbetsmarknaden

En av de största utmaningarna på arbetsmarknaden är den höga arbetslösheten bland utrikes födda, vilket enligt ekonomerna kräver strukturella reformer. Patrick Joyce efterlyser sänkta skatter på låga arbetsinkomster och förändringar i bidragssystemet för att stimulera arbetsmarknaden.

Sammantaget står Sveriges ekonomi inför stora utmaningar och osäkerheten är stor kring när en vändning kan ske. Trots vissa ljuspunkter inom tjänstesektorn menar de flesta ekonomer att krisen riskerar att bli långvarig, och de uppmanar politikerna att agera snabbt för att undvika en fördjupad kris.

Se även: Varje arbetande person försörjer tre: Immigrationen gör oss fattigare

Sveriges största exportmarknader

Tyskland är Sveriges största handelspartner men i år har Norge tagit över andraplatsen från USA.

1. Tyskland, utgör 10,2 procent av Sverige export

2. Norge, 9,6 procent

3. USA, 9,3 procent

4. Finland, 6,6 procent

5. Danmark, 6,5 procent

Siffrorna gäller för perioden januari – juli 2024.

Källa: SCB


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-10-24 07:24
Gry Forsell är en förebild för entreprenörer med sin drivkraft och passion. Hennes karriär visar hur viktigt det är att följa sin passion, något som Foretagande.se alltid uppmuntrar sina läsare till.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.