Rapporten, som baseras på data från Världsbanken och OECD, rankar 23 utvecklade länder och visar att länder med lägre skattebörda, skattekvoter mellan 26 och 32 procent av BNP, har de bästa välfärdsresultaten. Exempelvis ligger Japan, Schweiz och Nya Zeeland i topp när det gäller livslängd, hälsa och utbildning.

I rapportens jämförelse av välfärden mäts länderna inom fyra områden: hälsa, utbildning, arbetslöshet och utanförskap. Japan toppar listan med ett genomsnittligt välfärdsbetyg på 9,4 av 10. I jämförelse rankas Sverige på 12:e plats med ett betyg på 6,7. Sverige, med en skattekvot på 43 procent, har en högre skattetryck än länder som Japan (30 procent) och Sydkorea (26 procent), men presterar ändå sämre på flera områden.

Grunden för Sveriges goda tillväxt fram till 1970-talet, och därmed rådrum för välfärden, lades alltså under en period med låga skatter. - från rapporten.

Inom utbildning visar resultaten från PISA-undersökningar att lågskatteländer presterar bättre. Japan och Sydkorea ligger bland toppnationerna inom matematik och läsförståelse, medan Sverige halkar efter trots högre offentliga utgifter. Rapporten visar också att arbetslösheten är betydligt lägre i lågskatteländer, särskilt för lågutbildade. I Sverige är arbetslösheten för lågutbildade hela 20 procent, medan den i Sydkorea ligger på endast 2,7 procent.

Få svenskar har emellertid ännu uppmärksammat att en rad lågskatteländer har sprungit om Sverige och andra högskatteländer när det gäller standarden och kvaliteten i välfärden.

Enligt rapporten lyckas lågskatteländer inte bara bättre på välfärdsområden som utbildning och arbetsmarknad utan också när det gäller hälsa. Japan och Sydkorea toppar hälsokategorin med högst förväntad livslängd, medan Sverige har halkat ner till en åttonde plats. Rapporten varnar för att högskatteländer riskerar att halka ännu längre efter om de inte reformerar sina system.

I det schweiziska vårdsystemet driver konkurrensen mellan försäkringsbolag utvecklingen av de olika integrerade eller kontraktsbaserade vårdlösningarna.

Författarna rekommenderar Sverige att ta efter lågskatteländernas fokus på effektivitet och prevention i välfärdssystemen för att möta framtida utmaningar med en åldrande befolkning och ökande kostnadstryck.

Se hela rapporten här.

Se även: 5 citat om varför skatter och omfördelningspolitik gör alla fattigare


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-09-13 09:25
quelle surprise... En sådan enkel sak som ekonomiskt kunniga journalister och lärare i skolan så hade vi inte haft ett sönderfallande land. Det är grundläggande matematik att förstå att höga skatter ger sämre vård.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.