Att bygga en ny hemsida eller ta fram någon annan form av plattform eller verktyg där programmering behövs, krävs det först och främst att ta reda på exakt vad du vill ha ut i slutändan. En kravspecifikation är guld värd. Det är även bra att fundera över vem som ska sköta systemet och om det ska utvecklas vidare eller eventuellt behöver modifieras. Där avgörs ofta om koderna ska vara ”öppna” eller ”stängda”.

Men först och främst.

Vad innebär Open source eller öppen källkod?

För att förtydliga vad open source är så avser det oftast ett datorprogram där källkoden inte skyddas av ekonomisk upphovsrätt/copyright, utan är tillgänglig att använda, läsa, modifiera, kopiera och vidaredistribuera för den som vill. Det heter open source på engelska och på svenska kallar vi det öppen källkod. Stängd källkod kallas även för proprietär, vilket betyder att programvaran har restriktioner med vad du får göra med den.

Exempel på open source kod är Joomla, Wordpress, Mozilla Firefox och Linux medans t ex Microsoft Windows är ”stängd” och inget du eller jag kan jobba på för att utveckla eller modifiera.

Billigt och enkelt, eller?

Den till synes största fördelen med system, plattformar och programvaror skapade i open source är att många av dem, om än inte alla, är lättillgängliga – och billiga. Systemet i sig kostar sällan någonting och där det finns en kostnad, så är den oftast låg.

Eftersom programvaror kan vara mycket dyra, så är det här en stor kostnad som kan kapas i företaget, särskilt om företaget är beroende av programmen för sin verksamhet. Det som oftast kostar är installationen, support och upplärning.

Den största fördelen med open source behöver dock inte vara att det är billigare, vilket ofta nämns i diskussionen, även om fallet många gånger kan vara så – priset är alltså inte en stark anledning som vi ser det, för att välja öppen källkod. Det beror återigen vad du ska göra i nästa steg. Mer om det lite senare.

”Öppen källkod och fri programvara är två olika namn för mer eller mindre samma sak. Dessa två begrepp ska inte sammanblandas med freeware (gratisprogramvara). De förra behöver inte vara gratis, medan freeware i allmänhet är proprietär, det vill säga utan friheterna de förstnämnda har.” – WikiPedia

Flexibelt och enklare att byta leverantör

En klar fördel med programvaror och plattformar skrivna i öppen källkod är att det är möjligt att byta leverantör vid behov. Eftersom flera kan tolka och tyda uppbyggnaden av datasystemet, finns det valmöjligheter när det gäller att välja vem som ska hjälpa till vid support, vidareutveckling, m.m. Många företag har specialiserat sig på att skräddarsy programvaror med öppen källkod för den enskilda kunden. Där en leverantör brister, kan en annan ta vid och vidareutveckla systemen för företagets unika behov. Det ger mervärde och valfrihet.

Vanlig fallgrop: Det gäller att se till att programmerarna gör kommentarer och noterar vilka ändringar de gör i koden. Annars kan det vara ett stort arbete att bara ta reda på var och hur nästa kodare ska ta över. Det är lätt för kodaren att slarva med detta och glömma bort långsiktigheten.

Open source ofta bra programvaror

Det fiffiga med programvaror skapade utifrån open source-modellen är att de ofta är av hög kvalitet. Eftersom vem som helst kan gå in och undersöka hur programmet är uppbyggt, är det svårt att komma undan med genvägar.

Det finns ju heller sällan någon anledning att försöka ta genvägar då pengar och vinstintresse oftast inte finns med i bilden. Andra krafter driver programmeraren. Det blir en del av yrkesstoltheten; att göra ett program som andra laddar ner och använder.

Till det kommer att alla som vill och kan hjälpa till att vidareutveckla programvarorna baserade på en öppen källkod kan göra det. Utvecklingstakten kan därmed också då gå mycket snabbt. Det gör också att många olika program förstår varandra och kan kopplas till varandra.

Det finns oftast en rad olika moduler och extra funktioner att ladda ner. En del av dessa tar betalt men det brukar vara en mindre summa.

Den som vill ha utvecklingsbara alternativ på marknaden gör därför rätt i att välja open source.

Vad motiverar en open source-programmerare?

Som en parentes kan vi säga att flera undersökningar har gjorts om vad som motiverar en kodare att delta i ett open source-projekt, utan att få betalt. De vanligaste anledningarna blir alltid något i stil med:

  • Det är en utmaning
  • Det är roligt att lösa problem
  • Det ger en känsla av att skapa något
  • Man utvecklas som kodare

Pengar som förtjänst anges sällan som en anledning, vilket är intressant.

Är säkerheten bäst hos öppen eller stängd källkod?

Säkerheten är ett av de mest omdiskuterade ämnena vad gäller open source. Vissa menar på att det är mer säkert, medan andra tvärtom.

De som menar på att open source är mindre säkert påpekar att mindre etiska programmerare har, liksom alla andra, tillgång till källkoden. Därför är det lätt att studera koden och hitta kryphål vilket betyder att programvaran måste uppdateras ofta och säkerhetssystemen vara i mycket gott skick för att säkra driften.

Det garderar förstås inte en proprietär produkt från attacker, men risken minskar.

Men av just samma anledning som vissa menar på att open source är mindre säker, menar andra på att den är säker – Alla har tillgång till koden och kan därför snabbare hitta luckor och säkerhetshål och täppa igen dem, så hackers inte kan ta sig igenom.

Så svaret på frågan om det är mer eller mindre säkert är inte lätt att svara på. Det enda vi kan vara säker på är, att om någon vill hacka ditt system så kan den personen oftast lösa det ändå. Så kanske finns där viktigare saker att oroa sig över tills du har vuxit dig större och då finns det förhoppningsvis resurser att lägga på att täppa till säkerhetsluckorna.

Nog om det. Det finns uppenbara nackdelar med open source också.

Program och företag försvinner

Företagen inom open source-industrin är inte alltid stabila. Vinsten är ofta lika med noll för de som utvecklar systemen vilket ibland betyder korta och intensiva projekt.

Om de personer som utvecklat plattformen börjar med annat, försvinner oftast möjligheten för att andra ska driva utveckling och säkerhetsuppdateringar vidare inom just den programvara som funnits tillgänglig. Med tanke på hur snabbt förändringar sker i internetvärlden är det här inte alldeles ovanligt. Proprietära produkter och betalprogram kan därmed överlag ses som mer stabila på marknaden.

För billigt = ingen effektiv support

Den som kommit riktigt billigt undan och till och med tankat ner programvaran gratis på nätet kan ha svårt att hitta någon som kan ge support vid programproblem och vidareutveckling. Det ger en utsatt position, särkilt om du inte kan programmera själv.

Dessutom är inte dokumentationen vad gäller programvaran alltid så genomtänkt. Ibland betyder det att en användare eller utvecklare måste scanna av en mängd olika forum och trådar för att hitta den information som söks. Med tanke på att det också ofta är svårt att veta vilken programvara av de många tillgängliga som också faktiskt håller hög kvalitet, kan det bli svårt att hitta ett väl fungerande program. Det kan ställa till med problem och om programmet inte fungerar eller strular på annat sätt går tiden för företagaren. Och visst är tid med som bekant av värde.

Bara tiden att hitta rätt open sourceprogram kan vara nog så svårt. I många fall finns det flera tusen programvaror att välja mellan. Fundera därför alltid en och två gånger extra på vilken programvara som är rätt, inte bara idag, utan även ett par år framåt. Det finns alltså många aspekter att ta hänsyn till, inte bara kostnaden.

Exempel på fyra gratis open source publiceringsverktyg för ditt företag.

Fördelar och nackdelar med open source

Avslutningsvis listar vi fördelar, respektive nackdelar med open source så du lättare ska få en överblick. Det är alltid farligt att generalisera men allt som oftast stämmer dessa för- och nackdelar.

Saker som säkerhet, support och att det inte är kommersiellt har vi lämnat ute, då det lätt kan anses som både positivt och negativt. Det om säkerhet nämnde vi tidigare i artikeln.

Om att open source inte är kommersiellt kan påverka på båda håll då ena sidan mest tänker på koder/teknik medan den andra sidan tänker mest på marknaden, kundnytta och att tjäna pengar. Båda argument är viktiga och starka drivkrafter för att skapa en bra produkt.

Angående supporten så ingår ofta den i en licensierad produkt eller stängd källkod och om den inte gör det så kan du i alla fall för det mesta räkna med att företaget är experter på sin egna produkt. Support till öppen källkod kan vara si sådär men fördelen här är att du har Google och tusentals forum där du kan söka efter svar på dina funderingar.

Vem har rätt? Det kan bara du svara på, då bara du vet dina behov och framtida mål.

Här är i alla fall några för- och nackdelar.

Fördelar med open source:

  • Ofta lägre totalkostnad. (Ej inräknat om du ska utveckla programvaran)
  • Lättare om du ska utveckla och modifiera.
  • Lättare för andra kodare och leverantörer att ta över.
  • Du är inte beroende av ett företag eller leverantör för support och säkerhet.

Nackdelar med open source:

  • Oftast större risk att företaget/personen som skapat koden går i konkurs eller sluta jobba med nya uppdateringar och support. Särkilt om det är en person eller fåmansföretag som ligger bakom produkten och den ännu inte har fått fart på marknaden, vilket de flesta aldrig får.
  • Bra dokumentation kan saknas.

 

Tips om du ska välja open source, öppen källkod:

Sök efter andras åsikter och rekommendationer. Finns där ett aktivt forum eller kanske till och med en community runt hela programvaran så är det ett stort plus. Hur länge har programmet funnits? Kommer där regelbundet nya uppdateringar?

Tips om du ska välja stängd källkod:

Prata med företaget som säljer produkten och ta reda på så mycket du kan. Be om en demo, kolla vilken support de erbjuder. Vad händer om du inte är nöjd? Vad händer om du skulle vilja byta programvara längre fram? Finns där möjligheter att konvertera till andra liknande program? Finns där bindningstid?

Slutsats

Slutsatsen blir att det inte finns några raka svar då det mesta bygger på egna erfarenheter och åsikter, men framförallt vad du vill ha ut av det nu och längre fram. Vi har strävat efter att vara så objektiva vi bara kan och förhoppningsvis underlättar denna artikel ditt val.

Vad säger din erfarenhet? Har du en annan uppfattning? Kommentera nedan.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
kvinnor
2012-03-22 08:41
Jag håller med stigadam. Det första man bör göra är att ta reda på vilken typ av program man behöver för verksamheten.
2011-12-16 05:36
"Oftast större risk att företaget/personen som skapat koden går i konkurs eller sluta jobba med nya uppdateringar och support. Särkilt om det är en person eller fåmansföretag som ligger bakom produkten och den ännu inte har fått fart på marknaden, vilket de flesta aldrig får."

Det viktiga är att kunden väljer att använda ett företag som också jobbar med support. Har inget att göra med open source eller inte

"Bra dokumentation kan saknas."
Inte om de väljer etablerade open source alternativ som Magento.
Se mer...
2011-11-08 11:05
Du har en poäng. Det är så klart viktigt att veta vilken typ av program man ska ha. Vi försökte mer lyfta fram för- och nackdelar om man står inför valet av de båda. En ny hemsida t ex. Där finns många bra open source cms men även en rad licensierade programvaror. Vi har själva stått och vägt flera gånger och valet är inte alltid så lätt. Se mer...
2011-11-07 13:08
Open source eller inte är fel utgångspunkt. Det första man bör göra är att ta reda på vilken typ av program man behöver för verksamheten. Till exempel är utbudet av program för bokföring och fakturering minimalt när det gäller open source.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.