I Sverige är det alltid högkonjunktur för regelverken. Oavsett hur ekonomin svajar, fortsätter paragrafdjungeln att växa som ogräs i villaträdgården. Och vad får vi som tack? Jo, bygglovsprocesser som sätter stopp för varje villaägares renoveringsdrömmar.

I stället för att måla, putsa och svettas med hammaren, spenderar många husägare sin tid med att trassla in sig i blanketter, grubblar över vilken färg man får måla huset i och skickar en vänlig påminnelse till den där tjänstepersonen som visst är på semester... igen.

Tuffa tider för branschen

Den svenska byggbranschen har 2024 drabbats av stora utmaningar, med höga räntor, stigande byggkostnader och minskad efterfrågan på nya bostäder. Antalet nya bostadsprojekt har minskat kraftigt, och konkurserna inom byggföretag har ökat.

En ny undersökning från VELUX, genomförd av Sifo/Verian, visar att en majoritet av svenskarna anser att dagens bygglovsregler är alltför strikta. Många uppger att de har avstått från både större och mindre renoveringar på grund av krångliga och tidskrävande processer. Hela 75 procent av de tillfrågade är positiva till att slopa bygglovskrav för mindre renoveringar, och lika många tror att detta skulle leda till fler genomförda projekt.

En betydande del av villaägarna, 31 procent, uppger att de strikta reglerna är ett direkt hinder för att renovera eller bygga om. Svenskarna upplever dessutom att regelverken är mer komplicerade jämfört med grannländerna Danmark och Norge. Lars Petersson, VD för VELUX Gruppen, påpekar att även enkla renoveringar, som att måla om huset, ofta blir en långdragen och onödig process som varierar mellan kommunerna.

Enklare regler och mindre byråkrati skulle kunna lyfta locket och släppa in syre till en krisande bransch. Frågan är om byråkraterna och pappersvändarna vill släppa efter.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2024-10-27 23:35
Sedan Bostadsdepartementet lades ner av Bildt-regering 1991 har bostadsfrågan- i den mån
boendet ansågs behöva behandlas politiskt- delats upp på 7- 8 olika departement och inte längre ansågs vara en samhällsviktig fråga utan kunna lösas och behandlas som vilken marknadsfråga som helst. Enligt marknadskrafternas logik så vill den som köper nytt hus eller lägenhet kunna erövra bostaden till så lågt pris som möjligt. Så snart affären är klar önskar man att värdet stiger.
Anmärkningsvärt är att när bostadsfrågan diskuteras i media är det alltid egna hem och insatslägenheter som diskuteras. Att måla om eller renovera sitt hus och se om sin fastighets tekniska prestanda kan man till mycket stor del göra utan särskilt tillstånd.
Se mer...
2024-10-25 07:09
Självklart vill de inte släppa efter, då har de inga jobb ju. Och de måste skapa fler och fler onödiga jobb allteftersom AI hjälper till på arbetsmarknaden. Hur blir det dock om AI fixar bygglov och annat krångel, då blir det ju lättare igen.. De lär nog beskatta AI är min gissning, så länge det går. Det kommer bli en deflationär ekonomisk kollaps till slut. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.