En alarmerande bild av arbetsmarknadens framtid i Sverige har återigen lyfts fram som pekar på det ökande gapet mellan utrikes födda och svenskfödda. Enligt ekonomiprofessorn Johan Eklund, som tillsammans med nationalekonomen Johan P. Larsson har skrivit boken Det nya utanförskapet – Självförsörjningens utveckling och välfärdsstatens framtid, står Sverige inför en allvarlig utmaning. Det går att läsa i TN.

Författarnas siffror belyser att omkring 700 000 personer i Sverige år 2021 inte försörjde sig själva. Det tar särskilt lång tid för utomeuropeiska invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden, där siffror visar att självförsörjningsgraden är betydligt lägre för vissa grupper, särskilt från Afrika och Mellanöstern. Detta skapar ett "integrationsgap", vilket de menar måste hanteras.

Under ett seminarium nyligen där Johan Eklund presenterade sin bok, nämnde han behovet av att diskutera detta på ett nyanserat sätt. Han varnade för att om inget görs riskerar situationen att ytterligare undergräva välfärdsstaten.

– Antingen försörjer du dig själv eller så försörjs du av någon annan. Gränsen går vid en nettoinkomst på 13 300 kronor i månaden efter att en genomsnittlig kommunalskatt dragits. Sverige har en befolkning på 10 miljoner personer där 5,6 miljoner är i arbetsför ålder. Av dessa försörjer 3,8 miljoner sig själva medan 1,8 miljoner inte gör det. Det innebär alltså att 1 person i Sverige försörjer 3 personer, sig själv och två till. Långtidsarbetslösheten speglar att det finns någonting på arbetsmarknaden som vi behöver ta på allvar.

– Sverige slits sönder och det finns mekanismer i rörelse som är skadliga för samhället. Vi måste hitta vägar att prata om det här på ett välinformerat sätt och det är motivet till den här boken.

Immigration - vinst eller förlust?

Tidningen The Economist ställde sig frågan om varför danskarna har vänt ryggen mot immigration. Kanske beror det på att Danmarks finansdepartement har publicerat siffror som visar på samma sak som Johan Eklunds forskning.


Statistiken visar befolkningens ekonomiska nettobidrag till den danska offentliga ekonomin. 

Fram till ungefär 30-årsåldern är alla en nettokostnad för samhället. Därefter börjar danskar och människor med ursprung i väst att bidra positivt till det offentliga - de betalar mer i skatt än vad exempelvis vård, skola och annat kostar. Vid pension blir allt fler nettobidragstagare igen.

Migranter från MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika), Pakistan och Turkiet blir dock som kollektiv aldrig nettobidragsgivare. Ekonomiskt blir de aldrig en tillgång för samhället. Inte heller deras barn.

Detta gäller Danmark. Vi kan nog anta att Sverige som totalt misslyckats med integrationen inte ser bättre ut.

Migration från dessa regioner kommer alltså aldrig att rädda pensionen för svenska folket, tvärtom. Ekonomin blir sämre - vi blir fattigare, det blir ingen vinst senare. Åtminstone inte med nuvarande system och politik.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
24 kommentarer
2024-09-19 23:26
Visst skall vi ta emot människor av både humanitära skäl samt för att täcka upp den arbetskraft som saknas. Staten har från vänster till höger varit vårdlösa och allt annat än humanitära. Att komma till vårt land från vissa delar av världen för att bli placerade i utanförskapsområden är huvudlöst.
Välfärden har inga förutsättningar att möta upp den immigration vi haft vilket gör det orättvist för alla parter. Sen är det problematiskt att man ej sätter samma krav som staten gör på infödda svenskar.
samhället har ej hunnit ikapp och frågan är om det någonsin kommer att göra det..
Se mer...
2024-09-14 13:15
Skräp till professor som inte kan tänka ut hur man kan ta hand om flyktingar på ett för både immigranter och mottagarlandet lönsammare sätt.
Se svar (1)
2024-09-13 08:21
Detta är ju inget nytt, det är något vi vetat länge. Politikerna har börjat agera men det är alldeles för lite och alldeles för sent. 350 000 i återvandringsbidrag är en bra början, men risken är väl samtidigt att det lockar hit människor som bara vill hämta ut sina pengar och sen sticka. Vi släpper fortfarande in mellan 50 000 och 100 000 - varje år. Se mer...
Se svar (1)
2024-09-13 08:09
-Peo Hansen, Professor vid LU skrev boken "Migrationsmyten" som har de siffror som du har begärt från Murat som har kommenterat här tidigare. Finns som Ebok, något bra att göra på Fredag den 13:e

- Tänker vi på det sättet "flyktingar bidra mindre i skatter än de får i välfärdsstöd" då behöver vi även ta något ställning mot kvinnorna i samhället eftersom de gör exakt det. Kanske utvisa de Eller hjälpa de på plats?
- Det som du hävdade ovan " Inte heller deras barn." Vad har du för bevis på detta?
- Utan att läsa många studier, jag tro på mina ögon. Det räcker att gå på vilken sjukhus eller vårdcentral och kolla på hur många utlandsfödda sjuksköterskor och läkare som finns. Nä nä jag bor inte i Rinkeby, jag bor på ett område som tyvärr röstade 40% på SD på EU valet och ändå på vår vårdcentral minst 60% av de som jobbar är utlandsfödda.
Jag vill inte gå på städerna som städer ditt kontor och gör ditt jobb möjligt (ändå de tar skit lön och betalar låg skatt och en belastning för samhället enligt dig och Mr. Eklund.

- Och själv kom jag till Sverige sedan 20 år, jag har inte belastat Sveriges välfärdssystemet (Sjukvård, utbildning, barnbidrag, mm) som dig, och bara de första två månader gjorde jag inget när jag utforskade mitt nya land. sedan dess har jag varit sysselsatt, och enligt den logik som du och Eklund använder. Jag tycker att ni två är en belastning för välfärdssystemet, och har inte bidragit lika mycket som mig.
Se mer...
Se svar (2)
2024-09-13 07:30
Alla artiklar skrivs med en utgångspunkt. Denna (som de flesta artiklar, då det är den kultur vi lever i) är rotad i "the scarcity myth" som Lynne Twist så väl beskriver i sin bok The soul of money. I denna myt ingår: Det finns inte tillräckligt, mer är bättre, det är så det är. Så länge som vi är fast i scarcity myth kommer vi att vara rädda att inte ha tillräckligt och bli arga på de som vi uppfattar tar från det lilla som finns. När vi lever i den här kulturen blir det normalt att ställa människor mot varandra och säga att de som har / tjänar mer pengar är bättre än de som tjänar / har mindre och därmed ses som sämre / eller som utsugare. Om någon är intresserad av Lynne Twists tankar som jag själv uppfattar som ögonöppnande finns det videos på YouTube som man hittar om man söker på hennes namn eller titeln på boken: The Soul of Money. Se mer...
Se svar (2)
2024-09-13 06:30
När jag läste denna artikel trodde jag först att det var taget ifrån någon dålig SD blaska. Det här är ju katastrofalt. Snälla, skriv analyserande artiklar. Inga dömande artiklar. Vi har nog av dom. Ska Sverige närma sig Europa eller vart är vi på väg? Hur kan det komma sig att det fungerar bra i Tyskland där den i särklass största invandringsgruppen är Turkar? Varför kan har invandrare ifrån Mena lätt få jobb i Kanada? Gör om gör rätt. Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.